Det er ikke flaut å sjekke ordboken før du skriver til kundene

Kvinne skriver på gammeldags skrivemaskin i motlys.

Test deg selv – finner du skrivefeilene her?

Er du middels god i norsk, er halvparten av Norges befolkning flinkere enn deg. Det betyr at halvparten av kundene dine vil oppdage feil som du gjør. Finn skrivefeilene her:

«Det er sjanse for dårlig vær også imorgen, i følge meterologen. – Vi for håpe været blir bedre i overimorgen; sier minstemann. Så setter vi oss inn i stasjons vogna. Nå må vi aksellerere ut på motorveien og komme oss hjem, selv om Petter kan føle det anmasende at vi kommer hjem så tidlig. – Det er som oftes Jon som er vår sjåfør, ikkesant? sier Anne. Jon er også vår kaptein når vi går ombord i båten. Da har gjerne Kari skjært brødskiver slik at vi har noe å spise på turen. Det rekker med èn skive til meg. Noen ganger tar vi toget fra Oslo Sentralbanestasjon. Den ligger rett ovenfor ett kjøpesenter som heter Oslo City. Jeg er utrolig takknemmelig for at du leser denne teksten, det er helt gratis og lese, jeg har ikke skrudd på takstameteret. Uffda, det er mange trafikkanter tilstede i byen i dag. Merkelig nok er det hovedsaklig busser som er ute nå. Det er bare såvidt jeg orker å være her hvor det er så mye støy.»

Tell hvor mange feil du finner før du sjekker fasiten nederst.

Det viktigste skrivetipset: Be en kollega lese teksten din

Det er 27 feil i testen over. Fant du ikke alle? Be gjerne en kollega lese gjennom tekstene dine før du sender nyhetsbrev til alle kundene. Det er ikke bare snakk om å rette skrivefeil, det handler også om å uttrykke seg slik at alle forstår. Det samme gjelder hvis du skriver bok.

Sjekk ordboken på nettet

Du kan ha stavet et ord korrekt, men ordet betyr kanskje noe annet enn det du tror. Vet du for eksempel forskjellen på ovenfor og overfor? Stavekontrollen gir ikke beskjed om at du har valgt feil ord. En billig forsikring er derfor å sjekke ordboken på nettet. Selv om jeg har jobbet med tekst i mange år, må jeg ofte slå opp ord eller regler. Det er ikke flaut, det er bare noe som hører med.

I ordboken vil du se at ovenfor betyr høyere opp. Det motsatte er nedenfor. Overfor betyr derimot at du står ansikt til ansikt med noe.

Hva med bøyninger? Er det for eksempel lov å skrive «han henta bilene i dag» på bokmål? Eller skal det stå: «han hentet bilene i dag»?

I ordboken ser du at det er valgfritt. Søk først etter ordet hente, klikk deretter på lenken som får frem tabellen som viser hvordan man bøyer ordet. Lenken heter enten «v1» eller «verb».

skrivetips-kundedialog-ordbok

Men at noe er lov ifølge ordboken, betyr ikke at du nødvendigvis bør velge akkurat den varianten i kundedialogen. Velg den varianten som færrest henger seg opp i, i dette tilfellet er «hentet bilene» det som gir minst friksjon hos leserne.

Andre steder som du kan få hjelp, er Korrekturavdelingen og Språkrådet. Jeg kan lese gjennom reklamen din eller boken din, ta kontakt med sjur@skrivehistorie.no.

Flyt eller ståpp?

Du er ute etter å selge noe, da bør ikke folk bli opptatt av at du hikker, har på deg et blinkende slips eller staver ord feil. Slike ting trekker oppmerksomheten vekk fra salget som handler om hvilke fordeler kunden kan få. Noen ganger er det likevel lurt å velge ord som enten er sjeldne eller som er skrevet feil med vilje. Det er for å vekke folk eller for å skape en følelse. Det blir en ståppeffekt.

Her er feilene i testen

 1. sjanse = risiko
 2. imorgen = i morgen
 3. i følge = ifølge
 4. for = får
 5. meterologen = meteorologen
 6. overimorgen = overmorgen
 7. ;  =  ,
 8. stasjons vogna = stasjonsvogna
 9. aksellerere = akselerere
 10. anmasende = anmassende
 11. ikkesant = ikke sant
 12. oftes = oftest
 13. ombord = om bord
 14. skjært = skåret
 15. èn = én
 16. Oslo Sentralbanestasjon = Oslo Sentralstasjon
 17. ovenfor = overfor
 18. ett = et
 19. takknemmelig = takknemlig
 20. takstameter = taksameter
 21. og lese = å lese
 22. uffda = uff da
 23. trafikkanter = trafikanter
 24. tilstede = til stede
 25. idag = i dag
 26. hovedsaklig = hovedsakelig
 27. såvidt = så vidt

Finner du flere feil? Send meg gjerne en e-post.


Sjur Jansen tekstforfatter og kommunikasjonsrådgiver

Sjur Jansen – tekstforfatter, journalist, kommunikasjonsrådgiver og bokjordmor

Idé, tekst, bilde og film til nyhetsbrev, nettsider og lignende: sjur@skrivehistorie.no
Jeg hjelper også folk å skrive om barndommen.
Mine tjenester.    Meld deg på nyhetsbrev
Skrive Historie på Facebook