Skrive bok og utgi selv – spørsmål og svar

Tastatur. Hånd. Kaffekopp.

Av Sjur Jansen – Skrive Historie

Nedenfor er mange spørsmål og svar om det å utgi bok på egen hånd. Men det er noe jeg må nevne aller først: Mange ringer meg og forventer at jeg skal bruke en halvtime på å gi dem gratis tips og råd. Jeg har dessverre ikke anledning til det. Ønsker du hjelp via telefon, så send en e-post til meg for å bestille telefontid og avtale om betaling. Ønsker du å bestille mine tjenester, er det derimot gratis å ringe.

Mine tjenester:

 • Planlegge innholdet i boken.
 • Kommentarer og innspill underveis mens du skriver.
 • Layout, skanne bilder, finne trykkeri.
 • Markedsføring.
 • E-post: sjur@skrivehistorie.no

Det er mange som ringer meg uten at de har tatt inn over seg hva et bokprosjekt egentlig koster av tid, innsats, tålmodighet og ikke minst penger. For å si det rett ut: Har du ikke penger, kan ikke jeg hjelpe deg. Jeg er ikke et forlag og er ikke interessert i å ta økonomisk risiko.

Et bokprosjekt koster mellom 30.000 og 100.000, det spørs hva du trenger hjelp til og hvor mange bøker du bestiller fra trykkeriet.

Har du ikke penger, kan du forsøke å kontakte et forlag som da tar den økonomiske risikoen. Men de aller fleste får et nei fra forlagene. Når du henvender deg til et forlag uten å ha et manus, må du være en svært dyktig selger, du må øve deg på å fortelle bokens idé og hvorfor du tror forlaget kommer til å tjene godt med penger. Det holder ikke å si til forlaget at du «har en spennende historie».

Som regel må du skrive selv og utgi boken selv. Jeg kan hjelpe deg i den prosessen, men jeg tar altså betalt for det. Finn ut hva du trenger hjelp til, så kan jeg gi deg et tilbud.

Over til spørsmål og svar:

Må man opprette enkeltpersonforetak for å utgi en bok?

Du er ikke nødt til å opprette forlag eller firma for å utgi en bok. Er bokutgivelsen som en hobby å regne, er inntektene skattefrie. Søk på «skattefrie hobbyinntekter» på nettet eller på nettsidene til skatteetaten for å lese om reglene.

Du må få noen til å lage layout (design) og så må du kontakte et trykkeri. Etterpå må du selv selge boken – eller få hjelp til det. Eller bare gi bort til venner og familie.

Hva skal til for at et forlag sier ja takk til et innsendt manus?

Forlagene sier nesten alltid nei til innsendte manus. Kun 1 av 100 innsendte manus blir til bok, ifølge Gyldendal som uttalte seg til Aftenposten i 2016. Forlagene får 6000 manus hvert år. En forlagsredaktør i Aschehoug uttalte i den samme avisartikkelen at de færreste nye utgivelser stammer fra bunken med innsendte manus, de fleste stammer fra redaktørens nettverk. Det er altså svært få debutanter, forlagene vil være så sikre som mulig på å tjene penger og satser på kjente forfattere.

Sagt på en annen måte:

Det er 99,5 prosent sikkert at du får nei fra et forlag.

Alternativene er:

 • Inngå samarbeid med en lokalavis eller en forening.
 • Utgi boken selv.

Hva må man huske på når man skal utgi bok selv?

Det er viktig å bestemme seg for en målgruppe. For da kan du bruke omslag og markedsføring til å henvende deg til akkurat den målgruppen.

Skal du trykke en bok om livet ditt eller barndommen din, bør du ha bestemt deg for hvem som skal lese. Er det kun familien? Eller skal alle i Norge få kjøpe boken? En liten hendelse på hytta kan være artig for familien å lese om, men resten av Norge finner den ikke morsom.

Du må også ha bestemt deg for hvor mye penger du har tenkt å bruke på prosjektet, slik kan du lage et budsjett. Helst bør du ha en idé om hvor tykk bok du ønsker, for det påvirker budsjettet. Har du ikke penger til bokdrømmen, må du redusere kravene dine (lage tynnere bok) eller skaffe deg en sponsor.

Skal du skrive om overgrep, psykopater eller lignende, må du bestemme deg for om du skal være anonym eller ikke.

I tillegg bør du, før du setter i gang, ha skrevet en disposisjon (en plan), slik slipper du å ha hele boken i hodet hele tiden, og kan heller konsentrere deg om kapittel for kapittel. Med en logisk disposisjon hjelper du også leseren.

Hva koster det å trykke en bok på egen hånd?

Jeg driver ikke et trykkeri, jeg utgir heller ikke andre bøker enn mine egne. I denne lenken finner du en priskalkulator hos et trykkeri. Bruk gjerne den for å beregne pris for trykking.

Trykkeprisen varierer med dette:

 • antall sider
 • farger eller sort hvitt inni boken
 • størrelse på boken
 • opplag (antall eksemplarer)
 • type omslag (mykt eller hardt)
 • papirkvalitet

Og så videre. Priseksempler.

Hva kan man tjene på en bok?

La oss si at du bestemmer at boken din skal selges for 200 kroner, da blir dette inntekten:

 • 10 eksemplarer = 2000 kr
 • 50 eksemplarer = 10.000 kr
 • 100 eksemplarer = 20.000 kr
 • 200 eksemplarer = 40.000 kr

Så må du trekke fra utgiftene, blant annet trykking. Gir du ut bok selv, er et rimelig mål å gå i null. Er du flink med markedsføringen, kan du sitte igjen med et overskudd.

Du kan selge til venner i sosiale medier og familien, eller via nettside, forening, lokalbutikk, bokhandlere eller nettbutikker. Mye kommer an på hva boken handler om og hvilke salgskanaler du benytter. Holder du for eksempel foredrag, kan du selge boken i forbindelse med det.

Hvilke feller kan man gå i?

 • Felle: Å glemme å bestemme seg for målgruppe. (Viktig for hvordan du skriver. Viktig for markedsføringen.)
 • Felle: Å droppe disposisjon. (Skrivejobben blir slitsom og leserne kan falle av.)
 • Felle: Å ikke be om redaksjonell hjelp av noe slag. (Innse din begrensing.)
 • Felle: Å lage amatørmessig omslag. (Omslaget er bokens viktigste reklameplakat.)
 • Felle: Å ikke vite hva prosjektet kommer til å koste. (Det er trist å starte på noe du ikke kan gjennomføre.)
 • Felle: Å ikke ta backup. (Send manus på e-post til en venn i ny og ne, da har du en enkel kopi.)
 • Felle: Å skrive kun når du har inspirasjon. (Sett av faste tider til skriving. Skru av mobilen.)
 • Felle: Å trykke vanvittig mange eksemplarer. (Prøv først med et lite opplag. Det er ikke noe problem å trykke flere hvis boken blir populær.)
 • Felle: Å starte for sent før jubileet. (Det tar tid å skrive. Skal du dele ut boken i et jubileum, bør du starte senest et år før.)
 • Felle: Å lime alle bilder inn i tekstfilen. (Layoutpersonen er nødt til å ha alle bilder som løse filer. Trykking krever tre ganger så høy oppløsing som skjermvisning. Tekstprogrammer ødelegger oppløsningen.)

Hva koster skrivehjelp og layout?

Finn ut hva du trenger hjelp til, så kan jeg gi det et tilbud. Se for øvrig priser her:

Layout:

 • 25 kroner per side for romaner (dersom prosjektet er på over 200 sider)
 • 50 kroner per side for slektsbøker med mange bilder (dersom prosjektet er på over 200 sider)
 • Be om tilbud hvis boken er under 200 sider.
 • Designe omslag = 1.500 kroner

Konsulenthjelp:

 • Hvis fastpris for et prosjekt ikke er avtalt, tar jeg 625 kroner for å hjelpe privatpersoner.

Språkvask

 • 25 kroner pr side når prosjektet er over 200 sider og språket holder normalt nivå. Er teksten skrevet av en dyslektiker, eller teksten er faglig og vanskelig, koster det mer. Språkvask er noe annet enn korrektur, jeg endrer setninger her og der slik at de blir lettere å forstå, kanskje stryker jeg også gjentakelser. I min språkvask retter jeg også typiske skrivefeil, det blir altså en slags korrektur samtidig. Jeg retter svært mye, men en person som har korrektur som yrke, vil finne enda noen flere feil. Les gjerne denne om skrivefeil.

Skanning og justering av bilder:

 • Eksempel: 30 bilder = 1875 kroner.

Muntlig overlevering:

 • Etter særskilt avtale kan du fortelle din livshistorie til meg muntlig, så skriver jeg for deg. Manus vil da koste omkring 200 kroner pr side i romanbokstørrelse. Jeg velger selv ut hvem jeg kan gi tilbud om dette, basert på den informasjonen jeg får og hvor mange oppdrag jeg har fra før.

Når bør man innse sin begrensing?

Hold fast på visjonen om å lage en bok. Men: Selv om du er din egen redaktør, bør du leie inn en proff som kan gi deg noen tips og litt motstand. Selv synes du hvert eneste avsnitt er viktig og veldig godt skrevet. Men en proff kan fortelle deg hvilke avsnitt som kan kuttes eller som bør skrives på nytt. Eller kanskje det mangler noen poenger? I hodet ditt synes du at argumentene eller historien holder, men leseren sitter igjen med spørsmål.

Selv har jeg redigert andres magasinartikler i nesten 20 år og ser raskt hvor det er svakheter. Du kan leie meg for en fast sum, så kommenterer jeg boken din så langt jeg rekker innenfor den summen. Jeg kan også bistå før du starter å skrive. Disposisjon er viktig. Og det er viktig aller først å ha en tydelig idé. Klarer du i løpet av en heissamtale fortelle hva boken handler om?

Som voksne er det slutt på at norsklæreren markerer skrivefeilene våre. Det skrives massevis med e-poster og innlegg i sosiale medier uten at noen varsler om skrivefeilene, og det er jo i utgangspunktet fint, men det betyr samtidig at folk tror de skriver perfekt. De fleste bilsjåfører er ikke flinkere til kjøre enn andre. De fleste sjåfører ligger på gjennomsnittet, det betyr at halvparten av Norges befolkning er bedre sjåfører. Slik er det også med skriveferdighetene, halvparten av Norges befolkning ser feilene som du gjør som forfatter.

Test deg selv her og se hvor mange skrivefeil du oppdager. Ikke kikk på fasiten før du har tatt testen.

Hvordan lager man diktbok?

Send diktene til meg, så fikser jeg resten. Jeg designer en bok og hjelper deg å sende den til et trykkeri. Be om et pristilbud.

Er Skrive Historie et forlag?

Jeg har utgitt noen bøker som jeg har skrevet selv, her er noen av dem. Først og fremst leverer jeg tre tjenester:

 • Jeg skriver artikler (journalistikk).
 • Jeg lager reklame (nettsider osv).
 • Jeg hjelper folk å utgi bøker.

Jeg er ikke interessert i å skrive boken din gratis for å satse på å tjene penger på den etterpå. Du må selv ta den økonomiske risikoen.

Hvor lang tid tar det å trykke bøker?

Jeg har funnet et rimelig trykkeri, det bruker omkring 14 dager på å trykke bøker. Ønsker du å utgi bok til et jubileum, bør du planlegge bra slik at du er ute i god tid. Start gjerne med planlegging og skriving et år før deadline. Men kontakt meg gjerne hvis du er sent ute, så kan vi se hva vi kan få til.

Hvordan kommer man i gang med å skrive bok?

Skriv først ned stikkord over alt du vil fortelle. Sorter så stikkordene enten tidsmessig eller etter temaer. Hver samling av stikkord blir til et kapittel. Så skriver du om ett stikkord om gangen.

Skal du skrive om livet ditt, kan du laste ned mine 500 spørsmål som hjelp til å huske mer. Eller ta kontakt, så kan du fortelle muntlig til meg og så skriver jeg ned hva du sier og redigerer historiene på plass.

Hvor mye tekst kan man kopiere fra andre?

Det er noe som heter sitatretten, det betyr at kan sitere setninger eller noen avsnitt fra andres bøker eller artikler, men du kan ikke kopiere for eksempel en hel avisartikkel. Les mer om sitatrett.

Hva slags bilder er det lov å bruke?

Du kan ikke bruke bilder som du finner på internett.

Du kan bruke slike bilder:

 • bilder som du har tatt selv
 • bilder som du har fått lov å bruke
 • bilder som du har kjøpt (der avtalen sier at du kan publisere bildene)
 • bilder i nettarkiver der fotografene har sagt at det er ok å kopiere
 • bilder som er kjempegamle (se egne regler)

Du kan ikke bruke bilder av enkeltpersoner, slik som vennene dine eller fremmede som du ser på gaten. Du må i tilfelle spørre dem om lov. Har personene en perifer rolle i bilde, kan du likevel bruke bildet. Det gjelder for eksempel hvis du har tatt bilde av deg selv med noen tilfeldige personer i bakgrunnen. Ved bilder som har nyhetsverdi for folk flest, behøver du ikke spørre personene på bildet om lov.

Hvis man ønsker å være anonym som forfatter, hvordan lager man et bra pseudonym?

Ikke bruk vernede etternavn. Bruk gjerne et unikt navn som gjør det lett for tilhengerne dine å finne flere bøker av deg når de søker på nettet. Les mer om pseudonym.

Ønsker du å være anonym, er det enda vanskeligere å få et forlag på kroken. Det er også vanskeligere å selge boken på egen hånd.

Hva må man tenke på hvis man skal skrive om mobbing eller lignende?

Gjør det viktigste først: Sørg for at du er utenfor fare og du har fått den hjelpen du trenger. Boken kan vente.

Når du starter på boken, bør du vurdere om du skal være anonym eller ikke. Er du ikke anonym, må du vurdere hvilke opplysninger du deler. La oss si både du og broren din ble utsatt for vold som barn, og nå er du som voksen klar til å skrive bok om dette. Det er ikke sikkert at broren din ønsker at du forteller om ham. Les mer om å skrive bok om omsorgssvikt, vold og lignende.

Hva skal man gjøre hvis man skriver en roman og har fått skrivesperre?

Lag persongalleri, skriv fakta om hver person: Er de lettlurte, ofte småsure eller pene? Tenk ut scener der personlighetstrekkene kan komme frem i romanen.

Gå en tur i nabolaget. Ta bilder av noen hus eller noen gjenstander som du ser. La et av husene eller gjenstandene bli med i romanen.

Ha med en notisbok rundt omkring. Når du er på en kafe eller i en bursdag, kan du notere hva som blir sagt eller hva som skjer.

Les flere tips mot skrivesperre her.

Når man har utgitt en bok på egen hånd, tvinges man da til å sende noen eksemplarer av den til myndighetene?

Ja, du tvinges til sende inn eksemplarer av boken din til myndighetene, men det er unntak. Bøker som er ment til bruk i slekten eller på annen måte ikke er ment for offentligheten, faller utenfor innleveringsplikten.

Men lager du en bok som selges i lokalbutikken eller via nettsidene dine, regnes den som offentlig. Da må du sende noen eksemplarer til Nasjonalbiblioteket som med tiden skanner boken og gjør den digitalt tilgjengelig for alle i Norge via bibliotekenes PC-skjermer. Noen forfattere synes det bare er stas, andre synes det er et inngrep i ytringsfriheten at staten skal ha kopi. Man mister også noen eksemplarer som man kunne ha tjent penger på ved salg.

Du må gi beskjed til trykkeriet: Lager du en bok som du vil at kun slekten skal lese, må du passe på at trykkeriet ikke sender eksemplarer til Nasjonalbiblioteket. Det er nemlig vanlig at trykkeriene sender inn eksemplarer uten å snakke med oppdragsgiveren. Skal du være sikker på at familiehistoriene ikke blir allmenn underholdning, må du presisere overfor trykkeriet at det ikke skal følge vanlig rutine og sende inn eksemplarer. Deretter bør du etter noen måneder ringe Nasjonalbiblioteket og få bekreftet at det ikke finnes noen eksemplarer av boken din der. Jeg har opplevd at jeg har sagt fra til et trykkeri om å ikke sende inn, men likevel sendte trykkeriet inn eksemplarer.

På den annen side: Har du laget en bok som skal selges offentlig, og du ønsker mest mulig oppmerksomhet om den, kan det være lurt å sende noen eksemplarer til Nasjonalbiblioteket, for da kommer boken inn i et register som gjør at andre kan oppdage den.

Er det mulig å få støtte til å skrive bok?

Du kan søke om økonomisk støtte til bokskrivingen din, det finnes mange organisasjoner som tilbyr støtte, men det gjelder å ikke ha for store forhåpninger. Jeg tror det er noe større sjanse for å få støtte dersom du skriver om noe lokalt og søker om støtte til det fra kommunen. For eksempel hvis du skriver om bygdas historie, kan det tenkes at kommunen er villig til å gi deg en slant. En annen mulighet er å forsøke å få tak i en sponsor, da må du samtidig være villig til å gi reklameplass til sponsoren eller bidra på andre måter for sponsoren.

Hvordan markedsfører man en bok man har utgitt selv?

Opprett et nettsted: Det er alltid lurt å ha et nettsted når man skal selge noe. Du kan opprette nettsted helt gratis via for eksempel WordPress. Men du kan også opprette nettsted som har ditt eget domene, det koster penger, men er overkommelig, les mer her. Jeg kan bistå deg enten du velger det ene eller det andre. På nettstedet bør du jobbe med søkemotoroptimalisering slik at folk lettere oppdager nettstedet når de søker i Google.

 • Start gjerne med et nettsted, da blir resten av markedsføringen lettere fordi du har noe å lenke til.
 • Så kan du spre omtale i sosiale medier.
 • Spør en passende forening om et samarbeid.
 • Snakk med pressen.
 • Skriv en kronikk der du lirker inn at du har skrevet en ny bok.
 • Kontakt butikker, kjeder og bokhandlere.
 • Hold foredrag om boken.
 • Lag en videosnutt.
 • Meld boken inn i store bokdatabaser (koster penger).
 • Lag nettbutikk eller spør om andre nettbutikker vil tilby boken.

Hvor starter man?

Min timepris er 625 kroner inkl mva for privatpersoner. Jeg har mange års erfaring med redaksjonelt arbeid og markedsføring og kan hjelpe deg fra A til Å når det gjelder bokprosjektet ditt. Be om fast pris på deler av prosjektet. Kontakt sjur@skrivehistorie.no.

Skal du bestille meg til et oppdrag, er det gratis å ringe. Er du ute etter tips og informasjon om hvordan utgi bok, tar jeg 625 kr pr time i telefonen.