Hvordan lage et pseudonym når du forfatter en bok

Skriver du bok? Ønsker du å være anonym?

Av: Sjur Jansen

«Hvordan lager man best et pseudonym?» spurte en av kundene mine som skriver en bok med litt assistanse fra meg. Enkelte av tipsene nedenfor kan også være til hjelp når du skal finne på navn til karakterene i boken.

Hvorfor bruke et fiktivt navn som forfatter?

 • Du har et utenlandsk navn, eller er enten ung eller gammel, og ønsker ikke å bli møtt med skepsis på grunn av det.
 • Du kritiserer et ekte miljø og ønsker å fortsette med observasjoner i miljøet uten å bli hindret.
 • Du skriver om en psykopat og vil hindre hevn.
 • Du er en kjendis eller har en viktig stilling i samfunnet og ønsker at romanen din skal bli bedømt uten at folk vet hvem du er.
 • Du har en fortid som kan forstyrre markedsføringen.
 • Du har skrevet noe som er litt flaut at moren din leser.

Med fiktivt navn blir det vanskelig å delta i intervjuer. Det blir også vanskeligere å drive markedsføring i ditt eget nettverk. Boken kan også få mindre tyngde og troverdighet, hvis det er snakk om sakprosa.

Men du har altså bestemt deg for å bruke pseudonym. Hva i all verden skal du kalle deg? Her er noen tips:

Bruk et unikt navn som pseudonym

Folk søker med pseudonymet for å finne flere bøker av samme forfatter. Da bør de ikke treffe alle andre som heter for eksempel Tone Pedersen. Kaller du deg derimot Thone Phedersen, kommer du til å være ganske alene om det navnet og folk finner lett frem til andre bøker som du har utgitt. Har du gitt intervjuer med løfte fra journalisten om å holde tett om ditt virkelige navn, kan folk søke frem også det.

Men: Hvis noen forteller pseudonymet Thone Phedersen muntlig, kan det hende folk søker etter Tone Pedersen og ikke finner deg. Helst bør du altså lage et pseudonym som er unikt både muntlig og skriftlig.

Her er noen navn som får null treff i Google og som derfor er unike både muntlig og skriftlig:

 • Sigurdur Svenskemyra
 • Tirildo Smaskhett
 • Olinius Tanderkvekk

Vel, det var noen dumme navn jeg fant på i farten og som ikke klinger så bra, men poenget var å vise at det går an å skape pseudonymer som er unike både muntlig og skriftlig.

Unngå tødler og aksenttegn, for folk finner ikke tegnene på tastaturet når de skal søke. Ikke bruk ü é è ô ö og så videre. Hold deg til engelske bokstaver hvis du planlegger å selge til utlandet.

Velg pseudonym ut fra målgruppe

Tenk på målgruppen din og hva du tror de vil like og hva de vil finne troverdig eller spennende.

Du kan vurdere:

 • utenlandsk – norsk
 • kort – langt
 • unikt – vanlig
 • snobbete – hvermansen
 • mann – kvinne

Et navn kan gi hint om bakgrunn. Muhammed er ikke et typisk navn blant kristne. Peter er ikke så vanlig blant muslimer. Et navn kan fortelle hvor i verden du eller foreldrene dine stammer fra. Det kan hende leserne dine synes det er spennende at forfatteren har et navn med røtter fra et fjernt land, for de er ute etter en bok som kan gi dem noe eksotisk eller en ny vinkling.

Men det kan også være at et slikt navn får motsatt effekt. Det hender at nordmenn med typiske utenlandske navn blir diskriminert når de søker jobb, de blir ikke innkalt til intervju før de bruker et navn som har dypere norske røtter. Det kan altså hende noen vil diskriminere boken din bare på grunn av pseudonymet du har valgt.

Navn fra hele verden

Her er en database med navn fra hele verden. Når jeg søker på Jansen der, finner jeg ut at det er 306.000 personer som har det som etternavn i hele verden. Videre finner jeg ut hvilke land hvor dette etternavnet er mest i bruk. Ved å søke her, finner du ut hvordan folk kan oppfatte pseudonymet ditt. Bruker du for eksempel Jansen som pseudonym, og skriver på engelsk, vil en del av dine mulige kunder tro at slekten din stammer fra Nederland. Og det gjør kanskje ingenting, bruk skjønn.

Her er liste over norske etternavn. 70 prosent av etternavnene i Norge er et gårdsnavn. 24 prosent er et -sen-navn, mens resten er utenlandske navn.

Engelske etternavn kan for eksempel handle om yrke, det er ikke vanlig i Norge. I Hellas kan etternavnet fortelle hvor i landet slekten din kommer fra. For eksempel -akis kommer fra Kreta.

Velg pseudonym ut fra hva navnet betyr

Mitt navn Sjur er kortform av Sigurd som betyr seier. Let i navnelister som forteller hva hvert navn betyr, kanskje det kan inspirere deg til å velge. Her er en liste over afrikanske navn. Her er liste over bibelske navn, her er enda flere bibelske navn. Her er navn med norrøn opprinnelse.

Hvilke assosiasjoner skal pseudonymet gi?

Du kan også vri på navn eller begreper og lage pseudonym ut av det. Da må du først bestemme hvilket tema som skal være utgangspunktet. For eksempel: Ønsker du et kongelig pseudonym eller et pseudonym som høres ut som et rockeband – eller kanskje noe som gir hint av blomster og eng?

La oss si du ønsker noe som gir hint av sol og varme, da kan pseudonymet bli «Solveig Sommerstråle». Du må altså først bestemme deg for hva som skal være inspirasjonen til pseudonymet og så finne på noe ut fra det. Ved å finne en kombinasjon som er helt ny, vil det være til hjelp når folk søker. Det er vanlig å snakke som sommer og solstråler. I eksemplet slo jeg sammen sommer og stråle og fikk Sommerstråle. Jeg fikk null treff i Google, så det er i utgangspunktet et bra pseudonym.

Ønsker du at pseudonymet ikke skal være så koselig, kan du bruke stavelser som inneholder krig eller noe annet negativt: Blodstad, Krimfelt, Kjetterslått, Fangebyrde, Skamstad.

Vri på ditt eget navn

Hva med å vri på ditt eget navn? Jeg som heter Sjur Jansen, kan for eksempel bruke Jan Sjursen som pseudonym. Men da er det større risiko for at noen gjetter at det er meg.

Kort eller langt pseudonym?

Med et kort pseudonym gjør du jobben lettere for designeren som skal lage omslag eller annonser. Korte navn kan enklere blåses opp i layouten, hvis det er ønskelig. Korte navn er også enklere å søke med. Lange sammensatt navn kan derimot åpne for flere assosiasjoner.

Unngå vernede etternavn

Du bør unngå pseudonymer som allerede er i bruk. I tillegg bør du passe deg for vernede etternavn. Jeg har ikke studert reglene nøye, men hvis du for eksempel ønsker å bruke et vernet etternavn som varemerke, må du få samtykke fra alle som bruker etternavnet i dag. Det er mulig et pseudonym slipper unna de reglene, det vet jeg ikke, men uansett kan det oppstå krangel. Etternavn som har under 200 bærere, er vernet i Norge. På nettsidene til SSB kan du sjekke hvor mange som bruker et bestemt etternavn.

Hjelp til bokprosjekt

Jeg kan bistå i bokprosjekter. Her er noe av det jeg hjelper folk med:

 • Lage disposisjon (viktig av flere grunner)
 • Lytte og skrive for deg (du er muntlig anlagt)
 • Kommentere tekster med spørsmål og innspill (
 • Skanning av gamle bilder (du skriver livshistorie)
 • Layout
 • Trykking
 • Markedsføring

Sjur JansenSjur Jansen tekstforfatter og kommunikasjonsrådgiver

Telefon: 95 28 95 19

sjur@skrivehistorie.no