Tilskudd og pengestøtte til å skrive bok

Gammeldags skrivemaskin, lys grønn, på et bord. Ved siden av står en kaffekopp. Det ligger også et papir og en bok på bordet.

Du skal skrive bok, men mangler penger. Her er tips: Stipend, lån, tilskudd, sponsorer.

Jeg hjelper folk med å skrive bøker. Les om det lenger ned. Her er tips til hvordan du kanskje kan få penger til å utgi din egen bok, enten du fikser det alene eller jeg hjelper deg.

Det første du bør gjøre, er å gå i nettbanken og opprette en konto for bokprosjektet slik at du holder oversikt over alle store og små gaver og forskuddsbetalinger.

Be vennene forhåndsbestille boken

Fortell vennene dine på Facebook at du er i gang med et bokprosjekt. Spør om de vil forhåndsbestille boken og sende deg penger allerede nå. Lov dem at du sender boken for bare 100 kroner pluss porto. I din egen nettbutikk vil boken senere kanskje koste 300 kroner.

Bruk tid på å lage en spennende tittel på boken. Jeg kan eventuelt lage en dummyforside til deg. Film deg selv når du forteller om prosjektet, det gir mer engasjement. Facebook prioriterer også filmer slik at budskapet ditt går til flere av vennene dine.

Dette er en løsning hvis du mangler penger. Men egentlig er det bedre å selge til full pris også til sine venner. La oss si du selger 30 bøker på Facebook, det er bedre selge til full pris 300 kroner, for da får du 9000 kroner. Ber du om lav forhåndsbetaling for eksempel 100 kroner, da får du inn bare 3000 kroner på 30 bøker.

Tigg penger av kommunen

Send søknad om støtte til ditt bokprosjekt. Kommunene har ulike fond som venter på søkere, her er et eksempel fra Lyngdal kommune og Olsokfondet. Skal du søke kommunen, bør bokens tema være knyttet til noe lokalt. Prøv kommunens etablerte ordninger eller forsøk gjerne en fri søknad. Her er et eksempel til. Se eksempel på begrunnelse her. Det gjelder formulere søknaden riktig slik at i det minste deler av boken kan få lokal interesse. Her er et eksempel på en søknad hvis du trenger inspirasjon til å formulere deg.

Her er en ordning hvor du får informasjon fra kommuner når det gjelder muligheter for tilskudd.

 • Fortell hvorfor boken er viktig.
 • Gi en disposisjon eller en smakebit fra boken.
 • Fortell hvorfor du trenger støtte (du har for eksempel dysleksi).
 • Fortell om prosjektet. Hvor skal boken selges? Via lokalbutikkene?
 • Vis et budsjett angående trykking/inntekter osv, og nevn et konkret beløp som du søker støtte om.

Støtte fra forening som er opptatt av bokens tema

Handler boken om idrett? Søk om støtte fra en idrettsorganisasjon. Handler boken om trafikk? Søk om støtte fra en organisasjon som opptatt av trafikk. Her er over 180 organisasjoner. Eller se liste her eller her eller her eller her eller her eller her eller her.

Selg motorsykkelen og bordtennisbordet. Rydd loftet.

Du må prioritere. Brenner du for boka, kan du selge noe for å oppnå drømmen.

Utsett boken i ett år

En løsning er rett og slett å spare opp penger i løpet av et år. Opprett en egen konto for bokprosjektet. Sett av penger hver måned.

Crowdfunding

Folkefinansiering: Be flokken der ute om penger. På bidra.no kan du starte et prosjekt og be om støtte, for eksempel slik eller slik. Legg merke til at boken fra Jæren har fått bra med støtte, kanskje nettopp fordi det er lokal forankring slik at det finnes noen der ute med høyt nok engasjement til å kjøpe eller gi. Det er altså viktig å trykke på de riktige knappene når du markedsfører. Jærbuene har også brukt video, det er viktig legge inn en del krefter, det øker sjansen for at folk bidrar.

Her er amerikansk kickstarter. Her er en svensk variant med engelsk tekst.

Skatteregler for folkefinansiering.

Lag nettside der du ber om pengestøtte

Et eksempel. Her kan du lage din egen tiggeside (koster penger). Det er mange steder på nettet der du kan starte nettsted eller blogg gratis.

Skaff deg sponsorer eller partnere

Spør en håndfull bekjente eller bedrifter om de er villige til å hjelpe deg, enten i form av lån, gaver eller eierskap. Si at de får overskuddet av boken, eller deler av overskuddet, samt stor takk i boken og/eller på nettsidene der du omtaler prosjektet. Slike partnere må antagelig tenne på bokens tema for å være villige til å støtte deg, de må brenne for saken som du skriver om.

Låne penger? Sjekk renten.

Mange boliglån er slik at du kan øke lånet selv i nettbanken uten å søke banken på nytt. Du må selvsagt vite at du klarer å betale tilbake dersom du øker lånet. Har du en fast og trygg jobb? Å låne 50.000 kroner til for eksempel 3 prosent rente, koster 1500 kroner i året.

Forbrukslån kan for eksempel ha 18 prosent rente, da koster det 9000 kroner i året å låne 50.000 kroner. Det svir, derfor gjelder det å korte ned lånetiden til bare en måned eller to. Før du låner, bør du vite at du får en slump penger ganske raskt fra et annet sted, slik at du kan betale ned lånet så fort som mulig.

På den annen side; hvis du skal betale ned raskt, da kan du kanskje like gjerne droppe forbrukslånet og heller utsette bokprosjektet i to måneder?

Vær uansett nøye med å sjekke hva renten egentlig blir. «Maks. effektiv rente 39,68%» skriver en bank som jeg søkte opp nå…

Hvis du mener du «må» ta forbrukslån for å komme hurtig i gang med bokprosjektet, da kan du heller spørre om å låne penger av en snill tante. Foreslå at hun skal få en rente som er høyere enn hva hun i dag får på sin sparekonto, og som samtidig er mye lavere enn hva du i tilfelle skulle hatt i et  forbrukslån.

Søk om stipend eller støtte fra fond

 1. Forfatterforeningen. Behøver ikke være medlem. Søk stipend.
 2. Bøker om ernæring. Støtte fra fond. 
 3. Fritt ord. Nettsted.  Se også her.
 4. Norsk kulturråd. Søk støtte. Se også her og her og her.
 5. Tekstforfatterfondet. Støtteordning.
 6. Fagbøker. Det faglitterære fond delte ut 60 millioner i stipender i 2014. Blant de 1507 søknadene var det 354 forfattere som fikk stipend. Det er 23 prosent av søkerne. Her er det store sjanser til å få pengehjelp. Se her, her, her, her, her.
 7. Debattbøker. 15 millioner til debattbøker. 
 8. Legathåndboken. Nettsted. Les også her.
 9. Oversettelser av norske bøker. Nettsted. 
 10. Kun for medlemmer. Artikler som inneholder ordet stipend. 
 11. Her koster det 250 kroner å søke. Legater. Oppdatering: Jeg har oppdaget at denne søketjenesten får dårlig omtale her, her og her.
 12. Dramatikerforbundet. Stipend. Stipendsøknad. Vederlag. Utviklingsstøtte.
 13. NBU. Stipend.
 14. Aschehoug. For forfattere  Se litt ned på siden, du kan søke støtte etter at boken er ferdig.
 15. Nordnorske forfattere. StipendSe også her.
 16. Innvandrere. Stipend.  
 17. Bokhandlerforeningen. Stipender og priser.
 18. Grafill. Stipend.
 19. Leser søker bok. Skrivestøtte.
 20. Forskningsrådet. Utlysninger.
 21. Stup. Stipend.
 22. Innovasjon Norge. Slik skaffer du penger.
 23. Få hjelp til å søke stipend. Her et firma som tar 20 prosent av det du får i stipend, men dette ser ut til å gjelde større prosjekter og ikke små private bokprosjekter.
 24. Det finnes kanskje også muligheter innenfor Nav eller Statens lånekasse.

Skriv en god søknad

Bruk god tid på søknadene om støtte. Vis at du er seriøs og flink, for eksempel at du har budsjett, at du har greie på det du skal skrive om, at folk antagelig vil være interessert i boken og så videre. Forsøk å få mottakeren engasjert i temaet ditt: Hvorfor er boken din viktig?

Er du svak på enkelte områder, så fortell at du skal få profesjonell hjelp akkurat der. Kanskje skal du intervjue noen eksperter om akkurat det du ikke vet selv? Kanskje skal du få skrivehjelp eller konsulenthjelp?

Fortell også om planene for boken. Skal du utgi den selv? Hvor planlegger du å selge boken? Skal du levere manus til et forlag? Hvordan kan du gjøre mottakeren sikker på at det blir noe av boken uansett? Har du allerede nå inngått noen avtaler som du kan vise til? Ligger første kapittel allerede tilgjengelig?

Skriv hva du konkret trenger du penger til. Trykking? Konsulenthjelp? Markedsføring? Lønn fordi du tar fri fra jobben? Flyreiser for å undersøke noe? Fotograf? Layout? Korrektur?

Har du dysleksi, kan det hende det finnes egne støtteordninger for deg i enkelte av foreningene.

Flere muligheter for tilskudd til bok?

Gi meg gjerne beskjed om du kjenner til flere støtteordninger eller muligheter. Listen er basert på mine søk på nettet, jeg har ikke sjekket de faktiske forholdene og hvor stor sjanse det er for å få pengestøtte i hvert tilfelle.

En helt annen løsning

Ved å kutte ut trykking, sparer du mye. Det går an å utgi boken som en e-bok, da slipper du også porto og turer til postkassen med pakker under armen. Du kan lage nettbutikk som sender ut e-boken automatisk, slik jeg har gjort i min nettbutikk, for eksempel med denne korte romanen. Eller du kan sende e-boken til nettbutikker som andre har laget. Eller du kan selge via sosiale medier.

Spør meg gjerne om et tilbud på forside og e-bok-fil av ditt manus.

Hjelp til å skrive bok

Jeg hjelper folk å skrive bøker. Noen sliter med å komme i gang, for de har alt for mye i hodet og trenger hjelp til å sortere. Andre ønsker at jeg leser gjennom og gir kommentarer, tips og spørsmål. Jeg lager også layout og finner trykkeri. Noen ganger tilbyr jeg også å lytte mens kunden forteller muntlig, så skriver jeg side for side etterpå. Men det er ikke alltid jeg kan tilby det, det spørs hvor mange andre prosjekter jeg har.


Sjur Jansen tekstforfatter og kommunikasjonsrådgiverTekstforfatter Sjur Jansen

Forfatter av bøker, artikler og reklame. Tidligere deskleder i Norges største økonomimagasin. Er i dag redaktør for Norges største nettsted for nettvett, med fire millioner besøk årlig. Fotograf. Layoutmann. Skriver tekster både for privatpersoner og bedrifter. Pressemeldinger, brev, eventyr, SEO og så videre. E-post: sjur@skrivehistorie.no