Framtida Junior – nettavis for barn

 

Hvilke nyhetstilbud finnes for barn?

Av: Sjur Jansen, journalist i Skrive Historie

Framtida Junior er en nettavis for barn, alle artiklene er skrevet på nynorsk. Avisen er gratis i motsetning til for eksempel Aftenposten Junior og BT Junior som koster 600-1200 kroner i året eller Supernytt som er innbakt i NRK-lisensen.

Med Framtida Junior får barnet lesetrening, noe man ikke får med for eksempel Supernytt.

Målgruppe 7-13 år

Avisen ble startet i oktober 2017. Fire måneder senere, altså nå i mars 2018, har over 22.000 brukere besøkt nettsidene. Bak framtidajunior.no står blant ABC Startsiden, Landssamanslutninga av nynorskommunar (LNK) og Fagforbundet. Målgruppen er barn i alderen 7–13 år.

Fin layout

Layouten er enkel og oversiktlig. Den er ikke tilgjort barnslig slik voksne lett blir fristet til når de designer noe til barn, da blir det gjerne sterke farger og barnslige bokstavtyper. Nei, her har man rett og slett satset på en ren og pen layout med færrest mulig elementer, det gjør det lett å finne frem og lett å lese.

Hvert hovedtema har fått en liten sirkel i en unik farge. For eksempel alle artikler i kategorien fritid har en liten lilla sirkel. I hvilken grad leserne gjør seg nytte av fargene når de skal navigere, kan kanskje diskuteres, men det er uansett en forsiktig bruk av farger og er ikke i veien.

Klikker man på en artikkel på en stor skjerm, blir artikkelens hovedbilde blåst veldig opp. Det er bare fint, det gir en visuell opplevelse og man ser tydelig hva som er avbildet. Nedenfor bildet står så artikkelen.

Når man leser en artikkel, vises det også forslag til andre artikler som har fått samme stikkord. Men prioriteringen er tydelig. Artikkelen man leser, har stor skrift. Forslagene til andre artikler man kan lese, har liten skrift. Layouten er i grunnen veldig bra.

Skal man pirke, må det være at det i Framtida Junior er vanskelig å oppdage de små prikkene mellom bildeteksten og overskriften i enkelte artikler. Trykker man på prikkene, kan man se flere bilder fra reportasjene.

Innhold

Man kan velge mellom flere hovedområder, blant annet nyheter, kultur og meninger.

Artiklene dekker mange temaer, slik som miljø, krig, kjendiser, idrett og så videre. Avisen skriver også om at barn blir kidnappet og solgt, så man tar opp også vanskelige temaer.

En god del nyheter handler om barna selv, for eksempel om hvordan de har det på skolen. Det er en bra blanding av «voksne» nyheter og nyheter som handler spesielt om barn.

– I snitt legg me ut tre artiklar per dag. I tillegg har me blant anna direktesendt video frå ein fuglerestaurant gjennom Zooom.no. Og ikkje berre fuglar kjem innom der. Både ekorn, rev og grevling har tatt turen innom, forteller redaktør Svein Olav B. Langåker.

Han forklarer at avisen har både nyheter, faktaartikler, kultursaker, boktips, skrivekonkurranser, debatter, aktiviteter og videoinnslag.

På førstesiden, da Skrive Historie var innom avisen, var det bredde i sakene: Kulderekord i Norge, tegnspråk i skolen, ny hestekanal på Youtube, våpenlover i USA, Spellemannsprisen, klær og miljø, hvordan redde en hval, Norges OL-medaljer og barn som opplever krig.

Det er også en god del unike reportasjer. Journalister generelt i Norge har de siste årene fått beskjed om å produsere stadig mer samtidig som redaksjonene skal spare penger, dermed må de ty til bildebanker som kan inneholde ganske intetsigende bilder av ukjente tyskere eller amerikanere som har stilt opp som fotomodeller. Men i Framtida Junior finner man en god del ekte reportasjer hvor journalistene har oppsøkt barna.

De populære sakene

De mest leste sakene handler gjerne om forklaringer, tips og råd, forteller redaktøren, et eksempel er en artikkel om hvordan holde foredrag for klassen.

Andre populære saker er:

Avisen hentet selv inn svar fra 200 lærere når det gjelder hvilke sanksjoner de bruker i klasserommet.

Ikke annonser

Det er ikke reklame i Framtida Junior, men det er noe reklame på nettsidene til samarbeidspartneren Zoom.

Også papiravis

Framtida Junior finnes også i papirutgave. Ett års abonnement med 24 utgaver koster 975 kroner. Avisen kommer ut hver fjortende dag. Nesten halvparten av innholdet er unikt for papiravisen. Papirversjonen er til vanlig på 24 sider i fullt tabloidformat.

Demokratiprosjekt

– Målet vårt er laga eit tilbod som er så kjekt og interessant at borna vil ha lyst til å bruka det, og samtidig så lærerikt og nyttig at foreldre og lærarar har lyst til å la borna bruka tid på framtidajunior.no og papiravisa vår Framtida junior, sier redaktøren og fortsetter:

– Eg ser på Framtida Juniorsom eit demokratiprosjekt. Det er eit mål for oss å visa fram og styrkja engasjementet til borna – og å styrkja nynorsken på nett. Me meiner det er ein demokratisk rett for alle born å sjå språket sitt i bruk. Me legg stor vekt på at borna skal få koma til orde med meiningane og erfaringane sine. Eit døme: Me er stolte over å samla inn spørsmål frå born over heile landet, som me har stilt vidare til både statsministeren og kunnskapsministeren.

Redaktøren legger også vekt på at barn skal få uttrykke seg.

– Alle barn har rett til å seie meininga si, og deira meining skal bli tatt på alvor, heiter det i Barnekonvensjonen. Me i redaksjonen kjenner på ansvaret me har for å hjelpa fram meiningane til barn fram til dei som styrer, og prøver å visa fram gode døme som viser at det nyttar å seia meininga si!

Ideen ble testet på barn

Svein Olav B. Langåker forteller at redaksjonen snakket med barn i forbindelse med utviklingen av avisene.

– Me har hatt fleire testklassar som har testa ut nett- og papiravisa. To av klassane sette karakter på avisa vår. Då fekk me 21 terningkast 6, ti terningkast 5, éin terningkast 2 og éin terningkast 20. Han som trilla terningkast to, gav oss dårleg karakter fordi me hadde for lite om triksesykling. Så då måtte me sjølvsagt laga ein artikkel om det etterpå!

Redaksjonen har også en avis for dem mellom 15 år og 25 år, den heter Framtida.no.

Konklusjon

Framtida Junior er en svært bra nettavis for barn. Ikke bare er den gratis, men den inneholder mange nyheter i et kort og greit språk.