Slik lager du bok om livet ditt

Du behøver ikke skrive ett eneste ord, likevel blir det en bok med din livshistorie eller barndom. Del boken ut til slekt og venner når du har et jubileum.

Forsiden av en eksempelbok. Overskriften er "Mitt liv". Bildet viser en mann som sitter inne i et fjelltelt.

 

Jeg intervjuer deg og skriver ned hva du forteller. Slik går vi frem:

 1. Vi lager plan over temaer.
 2. Jeg intervjuer (hos deg eller på Skype).
 3. Jeg skriver.
 4. Du finner bilder, brev eller gjenstander. Jeg skanner eller fotograferer.
 5. Du godtar teksten, fjerner det du angrer på og sier fra om jeg har stavet navn feil.
 6. Jeg lager layout til bok.
 7. Vi finner trykkeri eller kopibutikk.

Du velger selv hvor mye jeg skal hjelpe deg.

Hva vil familie og venner lese?

Historier: Fortell om den gangen du lurte bestemor eller da du måtte overnatte ufrivillig i skogen. Hverdagshistorier er artig å lese. Fakta: Det som er opplagt for deg, er ikke opplagt for andre. Hvor lå egentlig den gamle familiehytta? Hvor er du født? Hva var din mors opprinnelige etternavn? Hjertesaker: Brenner du for noe?

Jeg stiller spørsmål

Når vi setter i gang, går det meste av seg selv. Men jeg har flere hundre spørsmål i reserve:

 • Hvordan var det å vokse opp med foreldrene dine?
 • Hva husker du fra skolen?
 • Hvilke minner har du fra sommerferiene?
 • Hvorfor valgte du akkurat den utdannelsen?
 • Hvem har du støttet deg til gjennom livet?
 • Hvilke dødsfall har gjort mest inntrykk?
 • Hvilke arbeidsgivere har du likt ekstra bra?

Spørsmålene er kun til hjelp. Det er din bok og du bestemmer hva du vil snakke om.

Hvor mange ganger skal vi møtes?

I et to timers intervju blir det cirka ti minutter til hvert tema som for eksempel kan være disse: Foreldre, barndom, ungdom, søsken, utdannelse, kjæreste/ektefelle, barn, arbeidsliv, venner, hobby og pensjonistliv. Sammen med bilder kan det bli til en bok på 32 sider i A5-format (halv A4).

Hvor mange sider boken får, er avhengig av hvor mange ganger vi møtes. Ja, og hvor fort du snakker, selvsagt. Et intervju bør forresten ikke vare mer enn 2 timer om gangen, man kan bli sliten. Vi kan gjerne møtes mange ganger, kanskje bare én time hver gang.

Slik forbereder du deg

Stikkord: Før jeg kommer til deg, er det fint hvis du noterer stikkord dagene før, for eksempel ”Da jeg gikk meg vill i skogen” eller ”Naboen vår i Fugleveien” eller ”Onkel Tore”.

Målgruppe: Du bør også bestemme deg for hvem som skal lese boken. Er det snakk om kun nærmeste familie eller skal også venner lese? Eller kanskje hvem som helst? Målgruppen avgjør hva du skal fortelle.

Bilder: Begynn å lete etter bilder allerede nå.

Illustrasjon: Jeg sender deg en grafikk som du kan velge å fylle ut. Den viser når du hadde oppturer eller nedturer i livet.

Spørsmål: Si fra hvis du vil ha noen spørsmål tilsendt på forhånd.

Slik ser layouten ut

Jeg lager en rolig og klassisk design som passer de fleste og som er lett å lese. Jeg trekker ut enkelte sitater for å bryte opp litt.

Bildet viser typografien som brukes i boken om deg.

Eksempel på grafikk som du kan ha med i en bok om deg selv. Bildet viser hvor fornøyd du har vært med livet gjennom årene.

Bildet viser en eksempelforside av "boken om deg", forsiden er blå.

Forsiden av en eksempelbok. Overskriften er "Mitt liv". Bildet viser en mann som sitter inne i et fjelltelt.

 

Bildet viser et eksempel på layout hvis du lager en bok om deg selv.

Greit, men hva koster det å lage en bok om seg selv?

En fiks ferdig bok i 20 eksemplarer kan koste fra 7.000 kroner til 25.000 kroner. Da er alt fra intervju til produksjon tatt med. Hva det koster, avgjøres av hvor mye du har på hjertet og hvor mange eksemplarer du kopierer opp av boken. Jeg har også en billigløsning, se lenger ned.

Hva tar tid? La oss si intervjuet varer i én time, så drar jeg hjem for å skrive ned hva du fortalte. Da må jeg stoppe opptaket flere ganger og jeg må redigere opplysningene som du kom med og jeg må rette opp den muntlige grammatikken. Jeg bruker 3 timer på dette. Én times intervju kan altså bli fire timer til sammen.

Så går det tid til å ta i mot rettelser fra deg. Deretter må jeg lage layout. Har du bilder, tar det sin tid å bearbeide hvert bilde.

Når du har sett meg i én time i intervjuet, fortsetter jeg altså arbeidet i mange timer etterpå. Fordeles prisen på antall timer, er jeg billigere enn for eksempel en rørlegger.

Priseksempel: 

 • Vi snakker sammen om disposisjon og lignende
 • 2 x 1,5 timer intervju (vi møtes to ganger i Oslo)
 • Jeg skriver, redigerer og noterer spørsmål til neste møte
 • Jeg sender deg ferdig tekst og tar imot dine rettelser én gang
 • Du får tekstfil slik at du senere kan klippe og lime eller legge på nettet
 • Jeg lager layout til opptil 48 sider i A5-størrelse etter min faste designmal
 • Du får en 1 stk livsgrafikk i boken
 • Jeg skanner og/eller tar med opp til 20 bilder
 • Du får en layoutfil (PDF) som du bruke til eventuelt opptrykk senere (da sender du filen videre til en kopibutikk).

Dette koster så langt 10.900 kr.

 • I tillegg kommer de fysiske papirbøkene, la oss si 20 eksemplarer. Det er kopibutikken som bestemmer den prisen, men det ligger på omkring 3.000 kroner i dette eksemplet.

Total pris for hele prosjektet = 13.900 kroner. 

Billigløsning

 • Jeg intervjuer deg i to timer etter en fast mal (i Oslo)
 • Jeg skriver ned hele intervjuet uten redigering
 • Du får en tekstfil
 • Du bruker din egen printer og A4-ark som du stifter sammen i det ene hjørnet

= 4.000 kroner

I billigløsningen er det altså ingen bilder, ingen redigering, ingen layout og ingen profesjonell innbinding. Men du har endelig fått historiene og opplysningene i skriftlig form slik at de kan overføres til de neste generasjonene. Du har også historiene som en fil slik at du senere kan velge å legge til bilder og layout.

Har du allerede teksten klar?

Har du skrevet teksten selv allerede, kan jeg hjelpe deg med layouten. Jeg henvender meg først og fremst til dem som vil slippe å skrive selv og som synes det er greiest å fortelle muntlig. Men har du skrevet selv, kan jeg gjerne legge teksten inn i min faste mal. Det koster gjerne mellom 500 kroner og 5.000 kroner, det spørs hvor mange sider og bilder det er snakk om. Du får en PDF-fil av meg, den kan du sende til trykkeri eller kopibutikk.

Kontakt meg for et pristilbud

Fortell om dine ønsker og planer. Jeg kan gi deg fastpris på et prosjekt eller løpende timepris. La oss snakke sammen om hva du kan ordne selv og hva jeg skal hjelpe deg med.

Din livshistorie eller dine fortellinger fra barndommen

Har du lenge tenkt på å lage bok, uten at det har blitt noe av? Da blir det sannsynligvis heller ikke noe av med mindre du får hjelp til i hvert fall enkelte oppgaver. Trykk på e-posten under nå med en gang, så kommer du videre.

E-post: sjur@skrivehistorie.no

Mobil: 95 28 95 19