De tre vanligste spørsmålene som folk stiller meg om bokskriving

Foto: Pixabay

Dette er de vanligste spørsmålene jeg får fra folk som ringer:

  • Er ideen god nok?
  • Kan Skrive Historie betale alt for meg?
  • Hvordan starter man å skrive selv?

Her er svarene:

Er bokideen god nok?

Veldig mange henvendelser besvarer jeg slik:

Nei, ideen er ikke god nok hvis du skal få et forlag på kroken. Forlagene er ute etter å tjene godt med penger og er ikke interessert i din livshistorie eller at du ble sviktet av samfunnet. De er heller ikke interessert i din fagbok eller roman. I 99,5 prosent av tilfellene er det svaret. 

Ja, ideen er god nok hvis målgruppen er svært smal, slik som slekten din, en forening eller bygda. Men ideen er ikke god nok til at andre betaler utgiftene dine. 

Ja, ideen din er god nok hvis du er villig til å tape en del penger. Dette gjelder for eksempel hvis du vil påvirke samfunnet og boken din er kun et ledd i det arbeidet. Med en bok i hånden er det lettere å bli invitert til intervjuer eller til å holde foredrag. Men du må altså først betale bokprosjektet.

Det finnes flere svar på «Er bokideen god nok», men dette er de tre svarene jeg oftest gir.

Det er mange som ringer meg med forventning om at jeg skal drøfte bokideer gratis i en halvtime eller to, det har jeg ikke råd til. 

Kan Skrive Historie betale alt for meg?

Nei, jeg er ikke et forlag som utgir bøker for andre. Du må betale for hjelpen jeg gir og for trykking. Jeg inngår ikke avtaler der jeg skal jobbe gratis i håp om å tjene penger når boken din utgis.

Har du ikke penger, kan jeg ikke hjelpe deg. Beklager at jeg er så tydelig her, men det er mange som ringer meg i håp om at jeg skal legge ut for dem. Har du ikke penger og klarer ikke legge vekk bokdrømmen, må du opprette en sparekonto. Selg ting fra loftet, dropp innkjøp av nye klær og hotellopphold, ta en ekstrajobb eller skaff deg en sponsor.

Hvordan starter man å skrive selv?

Det høres utrolig kjedelig ut, men det starter med en disposisjon. Last ned min vesle e-bok om dette, så kommer du i gang. Skal du skrive din livshistorie, kan du også ha nytte av mine 500 spørsmål som du kan stille deg selv.

Les flere tips her.

Sjur Jansen – Skrive Historie