BT Junior – nettavis for barn

 

Av: Sjur Jansen, journalist i Skrive Historie

En håndfull nettsteder i Norge leverer nyheter tilrettelagt for barn

Kan passe for hele landet

BT Junior er juniorutgaven av Bergens Tidende. Reklamen sier at BT Junior skal skrive om hva som er viktig for unge i Bergen. Men inntrykket er at antall saker om Bergen er lavt, BT Junior kan derfor passe for barn i hele Norge.

Layouten på nettsidene eller i appen er rolig sammenlignet med de bevegelige design-sprellene som finnes på for eksempel Snapchat. Innholdet i BT Junior er bra, temaene er ikke overfladiske og tekstene er gode.

Nyheter hver dag

Hver dag viser BT Junior tre kjappe nyheter på rundt 60 ord eller fire setninger, og det ser akkurat passe ut. Nyhetene handler om både Norge og utlandet.

I tillegg finnes nyheter med opp mot 800 ord. Forklaringsboksene er gode, de tar hensyn til at det er barn som leser: «Typisk for rovdyr er at de spiser kjøtt.»

Saker om dyr opptrer noe oftere her enn i aviser for voksne, redaksjonen ser ut til å ha tatt et bevisst valg om dette.

Avisen skriver blant annet om at i Sør-Korea der OL pågår, finnes det restauranter som tilbyr middag med hundekjøtt. Hundene ales opp i trange bur. Artikkelen er nøytral angående det å spise hundekjøtt, men beskriver hvor trangt og ekkelt det er i hundeburene.

Et annet tema som dukker opp ofte, er Snapchat.

Enkelte ord i nyhetene blir forklart i parentes. Prostatakreft blir forklart med «kreft i tissen». Ordene «fascinert av», som blir brukt i et sitat, blir forklart med «opptatt av».

I saken om skolemassakren i USA, skriver redaksjonen: «Om du synes dette er litt skummelt og ekkelt å lese om, kan du gjerne snakke med en voksen om det.»

Hver fredag er det fredagsquiz, spørsmålene er noe man kan lære av og handler ofte om nyheter.  Det er i grunnen mye bra å si om BT Junior.

Målgruppe: 7-15 år

Avisens målgruppe er 7 til 15 år. Kjernegruppen er barn i alderen 10-12 år. I artikler og videoinnslag blir målgruppen intervjuet og noen ganger er det barn selv som intervjuer.

Dokumentarserien «8NDE»

BT Junior har en dokumentarserie om fire elever som starter på ungdomsskolen. Barna bruker telefonene til å filme seg selv hjemme, i tillegg filmer redaksjonen med profesjonelle kameraer når barna er på skolen, rir på hest eller spiller gitar på konsert.

Det kan være fristende å ty til fjas og tøys når man skal henvende seg til barn, men i denne serien kommer barnas liv godt frem på en saklig måte. Serien er seriøs og holder høy kvalitet. Innslagene er 3-6 minutter lange.

Serien sneier innom utfordringer som for eksempel å skaffe seg venner på en ny skole, uten at slike temaer blir kleine. Vi får innblikk i hvilke plikter barna har hjemme og hva de synes om karakterer på skolen.

Juniorreportere

BT Junior har også juniorreportere. Hermine på 10 år har et åtte minutter langt intervju med Youtube-kjendisene Preben Fjell og Dennis Vareide. Hermine gjør en glitrende og engasjerende innsats.

BT Junior intervjuer også 14 år gamle Ida Knutsen som skriver sine egne sanger. Videoen med intervjuet ligger bak innloggingen, men her er i alle fall Ida på Youtube med sangen sin.

God søkefunksjon

Denne junioravisen har også en god søkefunksjon for å finne gamle saker. Søker man etter idrett, får man også med seg artikler om fotball. Det burde være en selvfølge, men slik er det ikke alltid med søkefunksjoner.

Skrive Historie forsøkte en del søkeord, resultatene viser at BT Junior dekker et bredt spekter av temaer. Det er også temaer som ikke dekkes. For eksempel Kardashian fikk null treff og ordet mote fikk svært få treff. Det sier noe om profilen.

Barna kan stille spørsmål til helsesøstre

BT Junior har akkurat inngått et nytt samarbeid med helsesøstrene i Bergen, avisen lager nå en spalte der barn og unge kan stille spørsmål. Helsesøstrene skal også skrive om ulike temaer.

Til våren kommer en reportasjeserie om miljø. Avisen har også på blokka en serie med turtips for barn.

Barn ønsker videoer

Elisabeth de lange Gjesdal er prosjektleder for BT Junior. Foto: Paul S. Amundsen.

Elisabeth de Lange Gjesdal som er prosjektleder for BT Junior, forteller at en av tilbakemeldingene fra barna er at de ønsker flere videoinnslag. Selv om journalistene forenkler og forkorter tekstene mye, er det lett å glemme at barn bruker tid på å lese, derfor må det også være mange videoinnslag.

Både små og store saker

– BT Junior skal være en trygg arena. Her skriver vi på barnas premisser. I tillegg til å ha kjappe nyheter hver ukedag, er det viktig at vi skriver om store saker i nyhetsbildet – som terror, skoleskyting og annet. Vi lager også reportasjer fra fritidsaktiviteter, skole og lignende. I tillegg tar vi opp temaer som barn er opptatt av, som skilsmisse, å flytte, kreft og mye mer. Og barna har selvsagt mulighet til å sende oss debattinnlegg om det de brenner for, forklarer Elisabeth de Lange Gjesdal.

Pålogging uten full spid

Prisen for BT Junior er 79 kroner i måneden eller 49 kroner for dem som allerede har abonnement på Bergens Tidende. Abonnement altså omkring 600-1000 kroner i året.

Man logger seg på via Spid som er påloggingssystemet til en rekke aviser og magasiner i Schibsted-konsernet.

Teksten med betingelser for å bruke Spid er lang, muligens for lang etter de nye GDPR-kravene fastsatt av EU som trer i kraft våren 2018. Men uansett slipper man å lese alle betingelsene hver gang man skal inn på nettsidene.

Konklusjon

BT Junior er absolutt et alternativ man bør vurdere. Nettstedet er konkurrent til for eksempel Supernytt som kun har videoinnslag og da får ikke barna lesetrening. En annen konkurrent er Aftenposten Junior som er dyrere og foreløpig ikke har god nettdesign. En mer reell konkurrent er Munin Buzz som er gratis, men den passer best for barn i ungdomsskolealder.