Nyheter for barn – hvilke tilbud finnes?

 

Aftenposten Junior er en av flere aviser som leverer nyheter for barn.

Av: Sjur Jansen, journalist i Skrive Historie

Prisbelønt papiravis for barn

Junioravisen fra Aftenposten har hele 30.000 abonnenter. Avisen er dermed Norges 9. største avis. Aftenposten Junior har fått både språkpris og designpris for sitt konsept. Aftenposten har dermed fått en flott niese.

Dårlig på skjerm – men skal bli bedre

Aftenposten Junior er først og fremst en papiravis. For å lese avisen på skjerm, må du ha en app som heter magasin+. I appen trykker du på «prøveles» og så blar du deg frem til Aftenposten Junior. Man kan prøvelese noen sider uten å betale.

Aftenposten Junior er laget med design for papiravis, på en liten mobilskjerm fungerer det derfor dårlig. Normalt skal layout-elementer stables på nytt hvis du forminsker et vindu. Men med papirlayout på skjermen, skjer ikke det. Man må hele tiden zoome inn og ut for å kunne lese tekstene. Avisen fungerer noe bedre på større skjermer, fra nettbrett og oppover.

For å bruke stor skjerm, må du gå hit.

Å lese denne avisen på en stor skjerm fungerer bare sånn midt på treet og ikke optimalt. Bokstavene er ikke skarpe nok når man ser en dobbeltside. Kanskje en PDF-versjon hadde vært bedre enn å bruke nettleseren? Redaktør Mari Midtstigen forteller at de ikke tilbyr PDF av avisen, men at de jobber med å lage en egen digital versjon. Det blir spennende å se en ekte nettutgave når papirversjonen allerede er så bra.

Men enn så lenge er altså Aftenposten Junior strengt tatt en papiravis og bør leses som det.

1499 kroner i året

Avisen kommer ut én gang i uken, det vil si 50 ganger i året. Et årsabonnement på papirutgaven koster 1499 kroner, da er 17 andre nettmagasiner inkludert.

Har barnet nytte av de ekstra magasinene? Ikke mye. Det spørs hvilke interesser barnet har og hvor gammelt barnet er. For eksempel bakemagasinet kan passe for noen barn, men tekstene er lange. Aftenposten Vitenskap har mange bilder og en god del korte tekster, det er kanskje kun vitenskapsmagasinet som kan passe for barn, i tillegg til Aftenposten Junior.

Alle magasinene er i utgangspunktet papirmagasiner som du leser på nett. Layouten er altså kopi av papirutgaven. Som voksen kan du ha glede av disse magasinene, Aftenposten gir foreldre på denne måten god motivasjon til å spandere junioravis på barna.

Aftenposten Junior finnes både som app, nettavis og som papiravis. Prisene og pakkene er vanskelige å finne ut av, en pristabell fra Aftenposten hadde vært nyttig.

Fin layout og bra innhold

Aftenposten Junior bruker en del grafikk, for eksempel kart som viser hvor nyhetene er hentet fra, og det er bra. Layouten er kjempefin i papiravisen. Avisen benytter pedagogiske grep som hjelpepiler, snakkebobler og lignende og det gjør at man blir dratt inn i tekstene. Tekstene er seriøse og gode og avisen dekker mange temaer.  Det er langt over 100 bilder og grafiske illustrasjoner i hver utgave.

Ressurssterk redaksjon

Aftenposten Junior har mye større ressurser enn for eksempel BT Junior (Bergens Tidende). Junioravisen til Aftenposten har mange journalister opplistet bakerst i avisen. I tillegg bidrar både Barneombudet, en dyrlege og fysikeren Andreas Wahl med faste spalter.

Papirversjonen av Aftenposten Junior er imponerende bra. Men enn så lenge er det ikke gitt at Aftenposten Junior er førstevalget for barn som skal lese nyheter på nett. For eksempel BT Junior og Framtida Junior kommer med nyheter mye oftere enn kun én gang i uken som er politikken til Aftenposten Junior.

Ikke reklame

Akkurat som i de fleste juniorkanalene, er det ikke reklame i Aftenposten Junior. Det er heller ikke mulig å kommentere sakene.

Podcaster

Aftenposten Junior lagde en serie med nyhetspodcaster for et år siden. Det kan hende avisen skal lage nye serier senere, røper redaktøren. Du finner de gamle podcastene her.

Konklusjon

Aftenposten Junior har høy kvalitet på alt, det er fin layout på papir, men den digitale løsningen er ikke optimal per i dag.