Tilskudd og pengestøtte til å skrive bok

Gammeldags skrivemaskin, lys grønn, på et bord. Ved siden av står en kaffekopp. Det ligger også et papir og en bok på bordet.

Du skal skrive bok, men mangler penger. Her er tips: Stipend, lån, tilskudd, sponsorer.

Jeg hjelper folk med å skrive bøker. Les om det lenger ned. Her er tips til hvordan du kanskje kan få penger til å utgi din egen bok.

Når du har null penger:

  1. Opprett konto: Det første du bør gjøre, er å gå i nettbanken og opprette en konto for bokprosjektet slik at du holder oversikt over alle store og små gaver og forskuddsbetalinger.
  2. Lag en dummy: Bruk tid på å lage en spennende tittel på boken. Jeg kan eventuelt lage en dummyforside til deg. Film deg selv når du forteller om prosjektet, det gir mer engasjement.
  3. Be vennene forhåndsbestille boken: Fortell vennene dine i sosiale medier at du er i gang med et bokprosjekt. Spør om de vil forhåndsbestille boken og sende deg penger allerede nå. Lov dem at du skal sende boken for bare 100 kroner pluss porto, når den er ferdig. I din egen nettbutikk vil boken senere kanskje koste 300 kroner.
  4. Selg ting: Rydd loft og kjeller og selg ting på bruktmarkedet.

Dette er en løsning hvis du mangler penger. Men egentlig er det bedre å selge til full pris også til sine venner. La oss si du selger 30 bøker på Facebook, til full pris 300 kroner, da får du 9000 kroner. Ber du om lav forhåndsbetaling på for eksempel 100 kroner, da får du inn bare 3000 kroner på 30 bøker.

Tigg penger av kommunen

Send søknad om støtte til ditt bokprosjekt. Kommunene har ulike fond som venter på søkere. Skal du søke kommunen, bør bokens tema være knyttet til noe lokalt. Prøv kommunens etablerte ordninger eller forsøk gjerne en fri søknad. Det gjelder formulere søknaden riktig slik at i det minste deler av boken kan få lokal interesse.

Her er en ordning hvor du får informasjon fra kommuner når det gjelder muligheter for tilskudd.

  • Fortell hvorfor boken er viktig.
  • Gi en disposisjon eller en smakebit fra boken.
  • Fortell hvorfor du trenger støtte (du har for eksempel dysleksi).
  • Fortell om prosjektet. Hvor skal boken selges? Via lokalbutikkene?
  • Vis et budsjett angående trykking/inntekter osv, og nevn et konkret beløp som du søker støtte om.

Støtte fra forening som er opptatt av bokens tema

Handler boken om idrett? Søk om støtte fra en idrettsorganisasjon. Handler boken om trafikk? Søk om støtte fra en organisasjon som opptatt av trafikk. Her er over 180 organisasjoner. Eller se liste her eller her eller her.

Det finnes også mange stipend. Søk etter det på nettet.

Utsett boken i ett år

En løsning er rett og slett å spare opp penger i løpet av et år. Opprett en egen konto for bokprosjektet. Sett av penger hver måned.

Crowdfunding

Folkefinansiering: Be flokken der ute om penger. På bidra.no kan du starte et prosjekt og be om støtte, for eksempel slik eller slik. Legg merke til at boken fra Jæren har fått bra med støtte, kanskje nettopp fordi det er lokal forankring slik at det finnes noen der ute med høyt nok engasjement til å kjøpe eller gi. Det er altså viktig å trykke på de riktige knappene når du markedsfører. Jærbuene har også brukt video, det er viktig legge inn en del krefter, det øker sjansen for at folk bidrar.

Lag nettside der du ber om pengestøtte

Et eksempel.  Det er mange steder på nettet der du kan starte nettsted eller blogg gratis.

Skaff deg sponsorer eller partnere

Spør en håndfull bekjente eller bedrifter om de er villige til å hjelpe deg, enten i form av lån, gaver eller eierskap. Si at de får overskuddet av boken, eller deler av overskuddet, samt stor takk i boken og/eller på nettsidene der du omtaler prosjektet. Slike partnere må antagelig tenne på bokens tema for å være villige til å støtte deg, de må brenne for saken som du skriver om.

Låne penger? Sjekk renten.

Mange boliglån er slik at du kan øke lånet selv i nettbanken uten å søke banken på nytt. Du må selvsagt vite at du klarer å betale tilbake dersom du øker lånet. Har du en fast og trygg jobb? Å låne 50.000 kroner til for eksempel 3 prosent rente, koster 1500 kroner i året.

Forbrukslån kan for eksempel ha 18 prosent rente, da koster det 9000 kroner i året å låne 50.000 kroner. Det svir, derfor gjelder det å korte ned lånetiden til bare en måned eller to. Før du låner, bør du vite at du får en slump penger ganske raskt fra et annet sted, slik at du kan betale ned lånet så fort som mulig.

På den annen side; hvis du skal betale ned raskt, da kan du kanskje like gjerne droppe forbrukslånet og heller utsette bokprosjektet i to måneder?

Vær uansett nøye med å sjekke hva renten egentlig blir. “Maks. effektiv rente 39,68%” skriver en bank som jeg søkte opp nå…

Hvis du mener du “må” ta forbrukslån for å komme hurtig i gang med bokprosjektet, da kan du heller spørre om å låne penger av en snill tante. Foreslå at hun skal få en rente som er høyere enn hva hun i dag får på sin sparekonto, og som samtidig er mye lavere enn hva du i tilfelle skulle hatt i et  forbrukslån.

Skriv en god søknad

Bruk god tid på søknadene om støtte. Vis at du er seriøs og flink, for eksempel at du har budsjett, at du har greie på det du skal skrive om, at folk antagelig vil være interessert i boken og så videre. Forsøk å få mottakeren engasjert i temaet ditt: Hvorfor er boken din viktig?

Er du svak på enkelte områder, så fortell at du skal få profesjonell hjelp akkurat der. Kanskje skal du intervjue noen eksperter om akkurat det du ikke vet selv? Kanskje skal du få skrivehjelp eller konsulenthjelp?

Fortell også om planene for boken. Skal du utgi den selv? Hvor planlegger du å selge boken? Skal du levere manus til et forlag? Hvordan kan du gjøre mottakeren sikker på at det blir noe av boken uansett? Har du allerede nå inngått noen avtaler som du kan vise til? Ligger første kapittel allerede tilgjengelig?

Skriv hva du konkret trenger du penger til. Trykking? Konsulenthjelp? Markedsføring? Lønn fordi du tar fri fra jobben? Flyreiser for å undersøke noe? Fotograf? Layout? Korrektur?

En helt annen løsning

Ved å kutte ut trykking, sparer du mye. Det går an å utgi boken som en e-bok, da slipper du også porto og turer til postkassen med pakker under armen. Du kan lage nettbutikk som sender ut e-boken automatisk, slik jeg har gjort i min nettbutikk, for eksempel med denne korte romanen. Eller du kan sende e-boken til nettbutikker som andre har laget. Eller du kan selge via sosiale medier.

Hjelp til å skrive bok

Du må skrive manus selv, men jeg kan hjelpe deg med dette:

  • Disposisjon (en god plan for innholdet).
  • Lese gjennom og gi kommentarer, tips og spørsmål.
  • Språkvask.
  • Layout.
  • Koble på et trykkeri.

Tekstforfatter Sjur Jansen

Forfatter av bøker, artikler og reklame. Tidligere deskleder i Norges største økonomimagasin. Er i dag redaktør for Norges største nettsted for nettvett. Fotograf. Layoutmann. Skriver tekster både for privatpersoner og bedrifter. Pressemeldinger, brev, eventyr, SEO og så videre. E-post: sjur@skrivehistorie.no